Üdvözöl a Rebelsarea!

Gyakran Ismételt Kérdések

Tartalom
Általános információk - Top


Lehet egy kérdésem?

Ezúton kérünk mindenkit, hogy bármilyen kérdés feltevése elött olvassa el a GYIK-ot mégegyszer. Rengetegen tesznek fel olyan kérdéseket, amire a GYIK triviális választ ad. Minden le van írva benne, és ezt onnét tudjuk, hogy mi írtuk. Ha mégis kérdés feltevésére kerül sor, nem kell tiszteletköröket futni, hogy "Lehet egy kérdésem?". Igen, lehet, mondjad, ne kelljen még azt is külön leírni, hogy "igen lehet".


Mi az a BitTorrent?

Mi az a BitTorrent? A BitTorrent egy P2P (peer-to-peer) fájlcserélö protokoll, Bram Cohen fejlesztette ki. Müködése: a BitTorrent a letöltö felhasználók feltöltési sávszélességét kihasználva hatékonyabbá tudja tenni a fájlok terjedését. Tehát minden letöltö felhasználó egyben feltöltö is; ez úgy lehetséges, hogy az eredeti adatmennyiséget szegmensekre darabolják, majd minden szegmenst más letöltö kap meg. Így a szegmenseket már feltölthetik egymásnak, egészen addig, amíg meg nem lesz mindenkinek a teljes adat. Minél többen töltenek egy fájlt annál gyorsabb lesz a letöltés.


Angol leírás: Brian's BitTorrent FAQ and Guide.

Torrent, Tracker, Seeder, Leecher, Feltöltö; mit jelentenek ezek?

Tracker: egy központi szerver program; tárolja,hogy melyik torrentet melyik peer tölti és statisztikát gyüjt.

Torrent: ez egy fájl, ami tartalmazza a tracker címét, a megosztott fájlok nevét, a pieces (darabok) számát, méretét és a hash-t.

Seeder: az a peer, akinek megvan az összes adat (100%).

Leecher: az a peer, aki még lefele tölti az adatokat (<100%), ha letöltötte seeder lesz belöle.

Feltöltö: az a felhasználó, aki az új dolgokat felteszi az oldalra.Ha itt nem találtál megoldást a problémádra! - Top


Írd a fórumba a problémád!

Írd meg a fórumban a problémád, biztos tudunk segíteni. Figyelj oda a következőkre:


* Bizonyosodj meg róla, hogy tényleg nem találsz megoldást itt a GYIK-ben!
* Mielőtt beírsz a fórumba, nézd meg, volt-e már hasonló téma, mert ott lehet, hogy megleled a választ!
* Ha úgy döntesz, írsz a fórumba, akkor légy szíves NE csak annyit, hogy "nem működik", hanem írd le a részleteket is: Milyen klienst használsz, milyen oprendszert, mik a hálózat beállításai, mi a pontos hiba üzenet, melyik torrenteknél fordult elő a probléma?
Minél részletesebb leírást adsz, annál nagyobb az esély, hogy tudunk segíteni.
* Légy udvarias és tisztelettudó!

Felhasználói információk - Top


Elfelejtettem a felhasználói nevem vagy jelszavam!

Ezen az oldalon töltsd ki a párbeszédpanelt email-es jelszóemlékesztetőhöz, itt pedig kérdéseken keresztül kapsz információt!


Megváltoztathatom a felhasználói nevem?

Igen. Kérj segítséget egy admintól.


Mi az a "Megosztási arány"?

Ez egy számított érték. "Megosztási arány" = "összes feltöltés" / "összes letöltés ". Minél nagyobb annál jobb neked és másoknak is. :-) Menj a Profil oldalra, és ott klikkelj a felhasználói nevedre. Ott meg fogod találni, hogy mennyi a "Megosztási arányod". Az egyes torrenteknél is van "Megosztási arány", de ez csak az adott torrentre vonatkozik. Ez az arány azt mutatja, hogy mennyi az adott torrent estén a feltöltött és a letöltött adatmennyiséged hányadosa.


Mi az a slot?

Az egyszerre aktív torrentek maximális számát határozza meg. Vagyis ennyi le és feltöltésed lehet egyszerre az oldalról.


Miért jelenik meg az IP cím a felhasználói adatok között?

Csak Te és az oldal moderátorai láthatják az IP és e-mail címed. A többi felhasználó nem látja ezeket az információkat.


NEM tudok belépni!!!

Néha előfordulhat ez a probléma MSIE böngésző használata estén. Zárj be minden Internet Explorert, és nyisd meg a Control Panel-en az internet Options-t. Nyomd meg a Delete Cookies gombot. Ezután probálj újra belépni...


Miért vagyok passzív módban?

A tracker szerint tűzfalad, vagy NAT-od(=Network Address Translation ->routered végzi a meghatározott portokon az adatforgalom engedéylezését/tiltását) van és nem tudsz bejövő TCP kapcsolatot fogadni. Ez azt jelenti, hogy a többi felhasználó nem tud hozzád kapcsolódni, csak Te hozzájuk. De csak azokhoz kapcsolódhatsz, akik aktív módban vannak. Két passzív módban lévő felhasználó nem tud egymáshoz kapcsolódni. Ha veled együtt sokan vannak egy torrentnél passzív módban, lelassulhat a letöltés, hiszen mindenki csak a kevés számú aktív felhasználótól tudna tölteni. Ezért próbálj aktív módban lenni. A problémára megoldás lehet az, hogy a tűzfalon és/vagy a NAT-on a megfelő portokon (amiket a BitTorrent kliens használ, ez a legtöbb kliensnél beállítható) engedélyezed a befelé jövő TCP/IP és UDP/IP kapcsolatot.


Segédletek aktívvá válni :

1. utorrent.hu leírás

2. torrentek.hu leírásMi az a kötelező seed?

A következő esetekben kaphatunk kötelező seed mulasztás felszólítást:

- A torrent letöltése befejeződött, és
- a torrent feltöltési és letöltési aránya kevesebb, mint 1.0, és
- a torrentnek van letöltője, és
- a torrentet kevesebb, mint 48 óráig (3 GB alatti torrent) vagy 72 óráig (3 GB feletti torrent) nem seedelte a felhasználó, és
- a torrentet letöltő felhasználó nincs vakáció módban


Narancs színezés jelentése: A torrenten van letöltő
Zöld színezés jelentése: A felhasználő seedeli a kötelezően visszaosztandó torrentjét
Piros színezés jelentése: A felhasználó nem töltötte le 100%-ban a torrentet
Statisztika - Top


Miért nem frissül a statisztikám?

A kliens csak bizonyos időszakonként frissíti az adatokat a szerveren. Ez minden kliensnél változó időtartam, 5-45 perc között mozog az értéke. Az egyes torrenteknél látható seeder/leecher lista azonnal változik ahogy valaki csatlakozik, de az adataik ugyanúgy csak bizonyos időközönként frissülnek.


Mi történik, ha előbb zárom be a klienst mint ahogy frissít?

A kliens indításkor és bezáráskor jelez a trackernek, így ha például 30 percenként frissítene, és 28 perc után zárod be a klienst, a tracker el fogja számolni a forgalmad.


A leggyakoribb okok amik miatt esetleg mégsem frissül a statisztika.

A felhasználó csal!

Túlterhelt a szerver.

Hibás kliens használata.


Néhány tanács.

Ha nincs a profilodban az éppen töltött torrent, akkor várj amíg a kliensed frissíti az információt a trackernél.

Rendesen lépj ki a kliensbol, hogy a tracker megkapja a "event=completed" üzenetet.

Ha a tracker esetleg nem lenne elérheto, ne állítsd le a klienst. Ha a tracker újra muködik akkor frissülni fog a statisztika.
Bármelyik BitTorrent klienst használhatom?

Nem. Ajánlott a következő kliensek használata:


Azureus 2.5.0.0 -tól felfele
Utorrent 1600 -tól felfele kivéve béta verziók
(Legstabilabb kliensek: uTorrent 1.6.1/1.7.5/1.7.7)

A kitiltott kliensek listáját a szabályzat tartalmazza.


Miért jelenik meg többször a profilomban egy torrent?

Ennek több oka lehet pl.: kifagyott a kliens vagy nem jól állítottad le. Mivel így a tracker nem kapja meg a kliens "event=completed" üzenetét, úgy veszi mintha még mindig töltenél. Ne törődj ezzel majd eltűnik onnan (kb. 40 perc után).


Letöltöttem vagy megszakítottam egy torrent letöltését. Miért van még mindig a profilomban?

Néhány kliens (TorrentStorm és a Nova Torrent) nem küld a trackernek üzenetet a letöltés befejezéséről vagy megszakításáról. Egy bizonyos idő után el fog tűnni a torrent a profilodból.


Belépés és/vagy letöltés több gépről.

Igen, lehetséges. A tracker felhasználókhoz rendeli hozzá a torrentet, nem pedig IP címhez. Ha szeretnél több gépről letölteni, nem kell mást tenned mit a többi gépről is bejelenkezni az oldalra, leszedni a torrentet, és elindítani a letöltést.

Feltöltés - Top


Hogyan növelhetem az arányomat?

Miközben letöltesz valamit, fel is töltesz. Ha végeztél a letöltéssel és nyitvahagyod a kliensed, és az tovább fog feltölteni (ha van kinek). Ha bezártad a kliensed, ugyanazt a torrent-fájlt megnyitva (és ha kérdezi, a letöltési könyvtárat újra megadva) a kliens folytatni fogja a seedelést.


Ha más forrásból megszereztem valamit, tudom ide seedelni?

Mivel általában ugyanaz a release kerül fel mindenhova, a fájlméret és a fájlok neveinek egyezése esetén természetesen lehet seedelni. Ehhez töltsd le a torrent fájlt az oldalról, a kliensnek add meg a letöltött könyvtárat. Ellenőrzés után már seedeli is (esetleg valamennyit még mellétölt).


Feltölthetem más oldalakra az innen letöltött torrenteket?

Nem. Csak regisztrált felhasználók használhatják a trackert. Értelmetlen más oldalakra feltölteni a mi torrentjeinket, mert akik onnan letöltik úgysem tudnak kapcsolódni a trackerhez.
Az a felhasználó, aki pedig feltölti máshova a torrenetjeinket kitiltásban részesül...
(Természetesen, ha letöltöttél valamit abból tudsz másik torrentet is készíteni (másik trackernek), és azt oda töltöd fel ahová csak akarod.)

Letöltés - Top


Hogyan kell a BitTorrentel letölteni?

A weboldalról közvetlenül csak egy .torrent kiterjesztésű fájlt tudsz letölteni. Más fájlokat nem. Ez a torrent fájl általaban 100 Kbyte-nál kisebb. Ezt a fájlt nyisd meg a BitTorrent klienseddel. Ezután már nincs más dolgod, mint megvárni amig a kliens letölti a fájlokat.


Milyen BitTorrent kliensek vannak?

Sok féle kliens létezik, : ezen az oldalon találsz linkeket.


Melyik klienst használjam? Melyik a legjobb?

Erre nincs egyértelmű válasz. Használd azt, amelyik neked a legszimpatikusabb. Sebességben az átlagfelhasználó számára nincs különbség, kényelmi funkciói miatt Windowsra a UTorrent-et szoktuk javasolni. Az Azureus Windowsra és Linuxra is nagyon jó kliens.


Hogyan használjam a letöltött fájlokat?

Fájlformátumok


Itt találsz egy kevés információt, azokról afájl formátumokról, amiket le tudsz tölteni az internetről. Ha egy formátum megnyitása vagy használata fejtörést okoz, arra telán itt megtudhatod a választ. De ha mégsem, akkor a Fórumban tedd fel a kérdésed, irdd meg a problémád.

Tömörített fájlok

.rar .zip .ace .r01 .001

Ezek a formátumok a letöltés megkönnyítéséreszolgálnak, a fájlok kisebb méretével.
Az ilyen fájlformátumok mindegyikét kezeli a WinRAR (Természetesen mindig a legújabb verziót ajánlott használni) vagy a PowerArchiver.
Ha ezek a programok nállad nem működnek, és egy .zip formátumot szeretnél kezelni, akkor próbáld ki a WinZip-et (Trial verzió).
ha az előző programok közzül eggyik sem működik, és neked egy .ace vagy .001 fájlod van, próbáldd ki a következő programot: Winace (Trial verzió).

.cbr .cbz

Ezek általában képregények egy archív formátumban. Egy .cbr fájl ugyanaz ténylegesen, mint egy . rar fájl és egy .cbz fájl ugyanaz, mint egy . zip fájl. Mindazonáltal, amikor megnyitod őket WinRAR-al vagy WinZip-el, gyakran összezavarodhatnak az oldalaid. A megfelelő használhathoz érdemes a CDisplay nevü programot használni.

Multimédia fájlok

.avi .mpg. .mpeg .divx .xvid .wmv

Ezek a fájlok általában filmek vagy TVshow-k, vagy számtalan másfajta média. A használatukhoz a következő prgramok ajánlottak: Zoomplayer, BSPlayer, VLC media player vagy Windows Media Player. Valamint, meg kell arról is győződnöd, hogy megvannak-e a megfelelő kódoló-dekódolók, a média lejátszásához. Azt, hogy melyik a megfelelő kodek az adott formátumhoz a GSpot nevü programmal tudhatod meg. Itt megtalálsz néhány kodeket, a legelterjetebbek közül, amiket a szövegre kattintva letöltheted:

ffdshow (sok formátumot lejátszik: XviD, DivX, 3ivX, mpeg-4)
XviD kodek
DivX kodek
ac3filter (AC3 filmzenékhrz, ami az "5.1")
Ogg media kodek (.OGM fájlokhoz)
Még nem találtad meg amit keresel? Akkor olvass tovább...

DivX-Digest
Digital-Digest
Doom9
DVD-R Segítség
.mov

Ezek QuickTime fájlok. Remélhetőleg nem találkozol ilyen fájlokkal, de ha mégis akkor kattints ide. Mindazonáltal vannak akternatívák az eredeti programra. QuickTime Alternatívák megtekintése.

.ra .rm .ram

ezek RealPlayer fájlok. RealPlayer IMO az ördög dolgozik. Telepítéskor ez beágyazza magát a rendszeredbe, és onnan igazán sohasem fogod tudni eltávolítani. Éppen ezért ajánlott, hogy használd a lejtászót, amit itt tudsz letölteni. itt is vannak alternatívák, itt megtekintheted őket: Real Alternativák.

vcd/svcd

Ezek többnyire konvertált filmek, de az azstalai DVD lejátszók nagyrésze felismeri ezt a formátumot. Mivel igazán jó minőségü VCD-k nem igazán vannak, olvasdd át a következő oldalt: www.dvdrhelp.com (Angol). Ezen az oldalon tudnak neked szinte minden kérdésre válaszolni, a VCD-kel kapcsolatban.

.mp3 .mp2

Zene fájlok. Az ajánlott lejátszó a WinAmp.

.ogm .ogg

Ogg Vorbis media fájlok. A tulajdonságaikról, és az alaklamzásukról Ide kattintva tudhatsz meg többet. Ez a fájltipus egy másik zene állomány formátum, de kölünféle mádiákban használják. A lejátszásukhoz, pórbáld ki a következő programot: DirectShow Ogg filter. De a WinAmp-al is lejátszható.

CD Kép fájlok

.bin és .cue

Ha elolvasod ezt a részt, megtudhatsz néhány dolgot a képfájlok használatáról. Létrehozható (ítható) a Nero -val(Trial Verzió) vagy Alcohol 120% -al, de az utóbbi program használata bonyolultnak tünik sok ember számára. A legajánlottab program a Daemon Tools, amivel a képfájljaidat tudod megnyitni. Alapvetően átveri a számítógépet, hogy behelyztél egy CD-t, egy olyan lejátszóba ami nem is létezik. Ennek a nagy előnye, hogy így nem lessz rossz lemezed. Az Alcohol 120% szintén fitogtat egy virtuális cd lemez-jellemzőt. Ha még mindig nem sikerül használnod, akkor próbáld ki a CDMage -t. Ezzel a programmal meg tudod nyitni a fájlt, és aztán kiirni egy "igazi" meghajtóval egy lemezre. Szintén erre tudod használni a VCDGear -t, hogy egy SVCD mpeg tartalmát vagy egy VCD képállományt kiirj.

.iso

Alapvetően ugyan azok a jellemzői mint egy .bin és .cue fájlnak, csak létrehozáshoz WinISO-t vagy ISOBuster-t használsz. Néha a konvertálás problémát okozhat egy .bin és .cue fájl .iso formátumuvá tenni.

.ccd .img .sub

Ezek a fájlok mindig hasonlítanak egy CloneCD formátumhoz. A CloneCD használata megeggyezik egy normál CD-iró programéval, de ha nem megy a használata, akkor lásd a .bin és .cue szekcióban.

Egyéb fájlok

.txt .doc

Ezek szöveg fájlok. A .txt formátum megnyitható Jegyzettömbbel, a .doc pedig Microsoft Worddel.

.nfo

Ezek azzal a fájllal kapcsolatos információt tartalmaznak, amit éppen letöltöttél. Asciivel gyakran formázatlan "szöveg-fájlok-művészetek". Megnyithatók a következő programokkal: Notepad, Wordpad, DAMN NFO Viewer vagy UltraEdit.

.pdf

Megnyitható az Adobe Acrobat Reader nevü programmal.

.jpg .gif .tga .psd

Alapvető képállományok. Ezek a fájlok általában képeket tartalmaznak, és Adobe Photoshoppal vagy bármilyen alapértelmezett képnézegetővel megnyithatóak.

.sfv

Mindenképpen győződj meg arról, hogy a sok kötetből álló archívumod teljes. Megnyitható SFVChecker-el (Trial verzió) vagy például aktiválja is ezekat a fájlokat ahkSFV.

.par

Ez egy parity fájl, gyakran használják, amikor letöltenek egy újságrómoból. Ezek a fájlok kitölthetik a réseket, amikor letöltesz egy sok kötetből álló archívumot és hibás vagy hiányzó részekkel találkozol. Megnyitáshoz ajánlott a QuickPar.

Fájlkiterjesztések listája , ha nem boldogúlnál, a letöltött adattal.


Letöltöttem egy filmet, de mit jelentenek ezek a nevében: CAM/TS/TC/SCR ?

Itt találsz leírást!


Miért tünik el egy aktív torrent?

Ennek két oka lehet:


A torrent nem tartozik az oldalhoz.

A feltöltő törölte, mert valami nincs rendben a torrenttel. Valószínűleg fel fog tölteni egy javított változatot.


Hogyan folytassak egy megszakadt letöltést, hogy seedeljek újra valamit?

Nyisd meg a torrent fájlt a klienseddel. Amikor megkérdezi, hogy hova szeretnéd letölteni a fájlokat, akkor válaszd azt a könyvtárat ahova már töltöttél. A kliens elintézi a többit.


Miért akad meg a letöltésem néha 99%-nál?

Minél több darabja van meg a letöltés alatt álló adatoknak, annál nehezebb a kliensnek olyan darabokat találni ami még nincs meg. Ezért néha lelassulhat a letöltés, vagy meg is állhat egy időre. Légy türelmes, előbb-utóbb folytatódni fog a letöltés.


Mit jelent a "a piece has failed an hash check" hibaüzenet?

A BitTorrent kliensek ellenőrzik a letöltött adatok integritását. Ha a fenti hiba üzenetet látod a kliensedben, nincs semmi probléma. A kliens újra le fogja tölteni azt a darabot ahol a hibát észlelte. Ilyenkor fordul elő az is, hogy több adatot tölt le a kliens, mint amennyit kellet volna (mivel a hibás részeket újra letölti).


Mit jelent a "IOError - [Errno13] Permission denied" hibaüzenet?

A gép újra indítása megoldja a hibát. Több ok miatt is előfordulhat ez a hiba: Az IOError (Input-Output Error) egy fájlrendszer hiba, nem a tracker hibája. Általában akkor fordul elő ez a hiba, amikor a kliens nem tudja megnyitni a letöltött torrent fájlt. Ennek a leggyakoribb oka az, hogy egy másik kliens fut a háttérben (valószínűleg nem jól állt le), és az még használja azt a torrent fájlt. Okozhatja ezt a hibát még a FAT/NTFS fájlrendszer megsérülése is. Ilyenkor érdemes valamilyen fájlrendszer vizsgáló/javító programot lefuttatni.

Hogyan növelhetem meg a letöltési sebességemet? - Top


Ne kezd el letölteni mindjárt az új torrenteket!

Ha lassú kapcsolatod van, akkor ne töltsd az új torrenteket. A legjobb sebességet akkor lehet elérni amikor az SL arány a legnagyobb. Várj, amíg lesz több gyors seeder.


Próbáld aktívba módban használni a kliensed!

Aktív módban több kapcsolatot létrehozni a kliensed, így gyorsabban is tudsz letölteni. További információt a : Miért vagyok passzív módban? résznél találsz.


Feltöltési sebesség korlátozása.

A feltöltési sebesség alapvetően kétféleképpen befolyásolja a letöltési sebességet:


A BitTorrent peerek (kliensek) előnyben részesítik azokat a peereket amik feltöltenek nekik (amikről tudnak letölteni). Ez azt jelenti, hogy ha A és B ugyan azt a torrentet töltik és A ad néhány darabot (piece) B-nek nagy sebességgel, akkor B megpróbálja ezt viszonozni. Tehát a gyors feltöltés gyors letöltést fog eredményezni.
A másik dolog a TCP működéséből adódik. Ha A letölt valamit B-től, akkor visszaigazolást küld B-nek, hogy megkapta az adatokat (ezek az úgynevezett ACK-k). Ha A nem tud visszaigazolást küldeni, akkor B nem küld több adatot, vár. Tehát, ha A teljes sebességgel tölt fel, akkor nem marad sávszélessége arra, hogy elküldje az ACK-kat, ezért le fog lassulni a letöltés.

Az a legjobb, ha olyan magasan tartod a feltöltés sebességét, hogy az ACK-k még késleltetés nélkül haladjanak. A feltöltési sebességet az elméleti maximum 80%-ra érdemes beállítani.

Néhány kliensben (pl.: Azureus) be lehet állítani a globális feltöltési sebességet, de valamelyikben csak a torrentenkénti sebességet lehet megadni, erre oda kell figyelni.


Az egyszerre létesítheto kapcsolatok számának korlátozása

Néhány operációs rendszeren (mint pl.: a Windos 98-on) korlátozva van a létesíthető TCP kapcsolatok száma. A sok kapcsolat az oprendszert instabillá is teheti. Az otthon használt routerek (NAT vagy tűzfal) estén is előfordulhat lassulás vagy a kapcsolat szétesése, ha túl sok TCP kapcsolat van. Ha ilyet észlelsz, akkor érdemes a kliensben korlátozni a létesíthető kapcsolatok számát 50 és 100 közé. Mindenképpen úgy állítsd be, hogy a lehető legtöbb kapcsolatot engedd, miközben stabil marad az eszköz/oprendszer. Ezt neked kell kikisérletezni.


A feltöltések számának korlátozása.

Ezzel azt adod meg, hogy egyszerre, hány másik kliens tud letölteni rólad. A feltöltési sávszélességedhez mérten állítsd be a feltöltések számát. Ezt bizonyos kliensekben lehet globálisan az összes torrentre és lokálisan is egy torrentre megadni.


Várj egy kicsit, hogy beinduljon a letöltés!

Amikor elkezdesz letölteni egy torrentet, akkor meg nem tudsz feltölteni semmit sem, mert még nincs "egy darabod (piece)" sem az adatokból. Ezért bizony előfordul, hogy lassan indul be a letöltés, de amit Te is tudsz már valamit feltölteni, könnyebben kapcsolódhatsz a többi klienshez. Ez a BitTorrent egyik sajátossága: "minél többet adsz, annál többet kapsz". Ezért lehet az, hogy minél többen töltenek valamit, annál gyorsabban lehet letölteni. Ezért sem érdemes lekorlátozni a feltöltésed, mert lassabban fogsz tudni letölteni.


Rebelsarea Edition by Zoroax & oldspice (c) 2008 - 2020 Rebelsarea

[Az oldal létrejött 0.0027 mp. alatt, 0 db. SQL kéréssel és 938.8 kB memóriahasználattal!]